Bambuskläder för parkering i Amsterdam

Källa: Upplagt av  Stéphane Schröder  22/12/2014

Bamboo Cladding Parking Garage Amsterdam

Unik parkeringsplats med bambustäckning på Medical Center och Blood Bank i Amsterdam.

Den imponerande bambuparkeringen vid Slotervaart Medical Center i Amsterdam är den andra i sitt slag, men den största vi har byggt upp till dags dato. Den flera våningar parkeringen har 5 våningar, en total yta på 3200 m2 och kan för närvarande rymma nästan 1200 bilar. I samarbete med Ballast Nedam Parking kommer projektet att byggas ut med ytterligare och liknande strukturer under de kommande åren. Precis som i Haag användes Guadua bambustolpar till parkeringsplatsen. Arkitektföretaget de Jong Gortemaker Algra ansvarar för designen av bambuklädnad på parkeringsplatsen i Amsterdam. Genom den fläktliknande positioneringen av bambusstången skapades en dynamik där sidospårningen verkar transparent eller stängd beroende på vinkeln från vilken den ses. Bottenvåningen lämnades ”naken” för att generera en flytande effekt och för att eliminera uppfattningen av en massiv, hög byggnad. Istället är bambuplantorna runt garaget för att skapa en grön oas i en stad som annars domineras av betongbyggnader.

Bamboo Cladding Parking Garage Amsterdam

 

Bamboo Cladding Parking Garage Amsterdam

Klienten har valt att lämna alla bambuspolar obelagda. ”Som ett resultat kommer bambu naturligtvis att väder och bli gråvit i färg med tiden. En ytterligare effekt av att inte bibehålla spolar för extern användning är en minskad hållbarhet och livslängd. Medan vi var emot det, skulle det vara ett intressant experiment att övervaka den naturliga hållbarheten hos bambu under full sol- och regnutsättning.


Hållbar bambuarkitektur och design

Arkitekten Erik Juul har varit på Bali för att studera hållbar bambuarkitektur.

Text och bilder från en r kitekt Erik Juul

För en fullständig översikt över inspirerande bambu designprogram hänvisar till källan: Sustainable Bamboo Arkitektur