Regler och produkter för underhåll av bambu

Bambu är en vacker naturprodukt, men som träprodukter kommer den att väder när den utsätts för utomhus elementen.


Vissa sprickor och fläckar, särskilt på stora bambustänger, är vanligt förekommande, men det KOMMER INTE att påverka kvaliteten på pinnen.
För långsiktig bevarande måste alla bambuprodukter behandlas någon gång efter att installationen avslutats omedelbart av ett speciellt bambuskyddsagent / underhållsprodukter och sedan behandlas var 6-12 månaders väder. Det rekommenderas därför att regelbundet underhålla dina bambudekorationer, staket, möbler, strukturer etc. Vi har utvecklat ett antal speciella underhållsprodukter för bambu som skyddar och tar hand om dina bambumaterial. Har du glömt att underhålla ditt bambusstaket och blev det grått? Inga problem, även för väderbitna bambu, har vi utvecklat en serie produkter som kan återställa originalfärgen. Nedan följer en kort översikt:

  1. Bamboo Protector / Skydd: För att skydda bambu från UV-väderförhållanden
  2. Bamboo Booster / bambu förstärkare: Att ge näring till bambu och ge den en fin djup färg.
  3. Grey-Go: För att rengöra riden ut bambu.
  4. Bamboo Renovator Natural / Black: För att återställa den ursprungliga färgen på väderbitna bambu.
  5. Ground Protector / Markskydd: För att skydda bambustavar som placeras i marken från råtta.
  6. Bambus Topcoat: Bambu stop plack: För att skydda bambu plywood från slitage, fläckar och missfärgning.
  7. Bamboo Shield / Bambu sköld: För att skydda bambu dekorationer och sidospår från väderförhållanden.

Innan du skyddar bambustänger mot väderbitning och sprickor är det viktigt att känna till några grundläggande regler när du arbetar med bambumaterial

Allmänna egenskaper hos bambu och underhållstips

• Varje bambustång är unik, därför är färgskillnader i en bambuprodukt möjliga.
• Diametern på varje stav i en bambuprodukt kan variera något.
• Vertikala sprickor kan / kommer att förekomma i bambustänger. Liksom trä expanderar eller krymper bambu när temperatur- eller fuktförhållandena förändras. Sprickor har dock ingen inverkan på den strukturella integriteten hos ett bambustaket.
• Bambu som används utomhus, väder över tid. Vi rekommenderar att du behandlar bambuprodukter årligen med   Bamboo Protector en speciellt utvecklad UV-beständig transparent tätning som behåller sin naturliga färg.

Bambu är ett naturmaterial och måste därför kontinuerligt behandlas för att förbli vackert och förlänga dess livslängd.

Här ger vi dig några goda råd om hur du behandlar din bambuprodukt så att du kan njuta av dem i många år framöver.
Lokala väderförhållanden och yttre miljöer kan orsaka mörka fläckar och svamp / mögel på din bambuprodukt.
Här hittar du goda råd för förebyggande och behandling:
-Torr smuts och spill på ytor omedelbart för att minska risken för mörka fläckar (särskilt viktigt med utomhusbambuprodukter).
-Torka bambuprodukten regelbundet med en mjuk, torr trasa. För rengöring, tillsätt några droppar organisk tvål i 3 liter vatten.
-Minimum 2 gånger om året ska du tvätta / rengöra din bambuprodukt. Börja med att ta bort allt damm med antingen en dammduk eller en dammsugare. Tvätta sedan bambuprodukten med en trasa fuktad i tvålvatten, rodalon eller annat liknande rengöringsmedel och desinfektionsmedel. Torka av med en torr trasa eller låt din bambuprodukt lufttorka.

Förebyggande av svampinfektioner.

Du kan också förebygga mot svampangrepp, här rekommenderar vi användning av mögelförebyggande medel som förhindrar uppkomst av mögel / svamp där samt tvättar / rengör din bambuprodukt. Du kan köpa produkten i din lokala järnaffär.
Det är viktigt att du applicerar produkten på en helt ren yta. När du behandlar din bambuprodukt, torka först dem med en uppvriden trasa och applicera sedan.
Om det har uppstått svamp på din bambuprodukt rekommenderar vi att du bekämpar detta med mögelborttagare, som också är ett rengörings- och desinfektionsmedel och också kan köpas i din lokala byggvaruhus. Här är det viktigt att du rengör dem helt först, för att förhindra att smuts utvecklas till svamp / mögel ner efter behandlingen med mögelborttagare.

1. Undvik direktkontakt med jord

Undvik direktkontakt med jord för att förhindra att bambu ruttnar. Till exempel, när du installerar bambustängsel, rekommenderas det att stänga stängslet minst 2 cm från marken. Begravning av bambustickor i jorden rekommenderas inte om den är belagd med speciell bitumenfärg eller tjära, vilket kan ge ett visst skydd.

2. Använd inte sömmar för att ansluta bambustänger

På grund av den anatomiska strukturen hos bambufibrer, som alla kör i samma längdriktning, kommer att tvinga naglar till bambu att leda till uppdelning. Skruvar kan användas om ett något mindre pilothål borras i bambustången.

3. Hantera bambu med försiktighet

Att släppa bambu på marken eller slå den med en hammare kan orsaka sprickor och splittringar. Därför bör bambu hanteras och installeras med försiktighet, helst av erfarna installatörer.

Bambus staketskydd

För att förhindra bambuväder (och till viss del spricka), applicera två lager special tätare på ytan. En högkvalitativ bambustätare känns igen av sin höga motståndskraft mot fukt och ultraviolett strålning. En sådan fläck eller tätning innehåller ett vattenavvisande konserveringsmedel, såsom vax, paraffinvax eller harts, och ett bindemedel som minimerar nedbrytning, krympning och svullnad.

En tätare som uppfyller alla dessa krav är Bamboo Protector, en specialutvecklad transparent tätare med utmärkt UV-skydd. Bambuskydd måste appliceras på bambuytan, men också på de naturligt stängda noderna på toppen av bambus staketet. Tätaren förhindrar att bambufibrer absorberar fukt och minskar volymen och hastigheten för utbyte av fukt med atmosfären.

Behandlade bambu staket paneler

Återhämtning av väderbambu

Alla bambuprodukter med Natural (gul färg) som ska användas utomhus måste behandlas med Bamboo Protection agent om den gula färgen ska behållas.
Om staketet inte behandlas kommer det efter 1-3 år att få en patina med grå/svarta markeringar.
Dessa kan tvättas av med vinägervatten eller bäst med Bamboo Cleaner-medel.
Efter detta kan du även ge den Bamboo Renovator, som innehåller en gulaktig fläck för att fräscha upp färgen.

Även om en bambu staket är väderbitna, med hjälp av Grey-Go bambu färgborttagare kan fortfarande återställas till ytan och se hur den ursprungliga gula färgen magiska genen visas.

Mer information om våra speciella bambu underhållsprodukter finns i beskrivningen av varje produkt här:

https://bambu-eco-produkter.se/product-category/maintenance-products