Bambu är en av de mest användbara växterna eftersom den kan användas för att göra hus, fällor, burar, möbler, verktyg, vapen, broar, flottar, torn, staket, vattenhjul, bevattningsrör och tusentals andra föremål. Utmaningen är emellertid att lära sig att ansluta dessa bambuskottar.

Bambustolpar  kan knytas samman med någon av de traditionella surrknutarna, såsom kvadratisk surrning, rund surrning, diagonal surrning, skjuv surrning, stativ surrning, golv surrning eller stege surrning. Men det finns också mer avancerade tekniker för att gå ihop eller surras ihop bambustickor genom att använda pinnar eller hängslen som vi kommer att visa några exempel nedan.


 

Borrat surrfog

1.  En av de enklaste bambusfogarna är den borrade surrningen. En upprätt stång skärs ovanför en nod och ett hål borras hela vägen genom polen, precis under noden. En tvärpol säkras sedan till stående genom en surrning genom hålet. För maximal styrka bör en nod på tvärpolen placeras på stående. Surrning på båda sidor av den tvärpoliga noden förhindrar att bambustolparna växlar.

2.  En bit tråd som är böjd i hälften (eller en improviserad tränål) underlättar trådtrådarna genom det borrade hålet, särskilt det sista passet eller två efter det att hålet redan är packat med flera trådar.

3.  Här är den färdiga fogen som visar hur bambusbeslag görs på båda sidor om den tvärpoliga noden. Surrningen är klar med en kryddnejlikkrok runt stående och en fyrkantig knut. Bindning av surrningar runt varje borrat hål är ett bra sätt att stärka fogen och hjälper till att förhindra att bambustolpar delar sig.

4.  Den borrade fogen kan också användas för att ansluta änden av en tvärpol till en stående, såsom visas ovan. För denna applikation ska surrarna vara knutna ovanför en nod på stående. Tryck nedåt på tvärpolen kommer helt enkelt att dra åt bambusbeslagen ytterligare när de möter nodens större diameter. Detta är en av de mest grundläggande principerna som används i bambukonstruktion; att ha noderna fungerar för dig för att förhindra glidning.

5.  Borrade bambusbeslag kan användas för att ansluta mer än en tvärpol till en upprättstående, vilket är ett bra sätt att skapa bambusramar.

6.  Med hjälp av den borrade surrningen kan två tvärstänger anslutas till en lodrätt i rät vinkel för att bilda en hörnfog.

7.  Borrade surrningar har använts för att ansluta tre tvärstänger till en stående som i detta exempel.

8.  I det här exemplet har borrade surrningar använts för att ansluta fyra tvärpoler till en upprättstående. När bambufogen har formats och bundits på plats kan extra surrningar läggas till för förstärkning om så önskas.


 

Pegged Lashing Joint

1.  En variation av den borrade surrningen är den pinnade surrningen där en bambupinne sätts in i det borrade hålet och sedan fastnar surrningarna runt tappen istället för att gängas genom hålet. Styrkan hos denna fog begränsas av styrken hos pinnen, så använd en bambupinn som har tjocka väggar eller en lövvedpinne.

2.  Börja den knäppta surrningen genom att knyta en kryddnejlikkrok på stående under pinnen.

3.  Surr ihop bambusstängerna, lägg sedan till en eller flera sprickor (dra åt) varv runt surrarna och avsluta med en fyrkantig knut. Surrningarna kan också korsas över tvärpolen om du föredrar.

4.  Ett annat sätt att göra knäppta bambusbeslag är att justera pinnen i rät vinkel mot tvärstången som visas här.


 

Slant-Peg Lashing Joint

1.  Denna bambusfog är en snedstift. Ett hål borras ovanför en nod på en upprätt bambusstång, så att den passerar genom noden och kommer ut under noden på andra sidan. Den exakta vinkeln kan justeras lite efter önskemål.

2.  En lång tapp infogas genom det sneda hålet och kommer att användas som stöd för en tvärpol.

3.  Surrningen görs genom att börja med en kryddnejlika.

4.  Denna bambu surrning gjordes med en enda sladd. Separata surrningar mellan de två huvudsakliga bambustolparna och runt varje punkt där tappen passerar genom stående kan göras istället och skulle förmodligen se snyggare ut.


 

Pegged Socket Joint

1.  Denna fog är en kopplad fog. Ett hål borras i en upprätt bambustång i rätt storlek för att passa en mindre tvärstång.

2.  Tvärpolen monteras sedan tätt in i uttaget tills den berör bakre väggen på den upprättstående bambusstången.

3.  Ett hål borras genom båda delarna så att en pinne kan sättas in för att fästa samman fogen. Denna fog används ofta för att tillverka bambusstegar, med två större stolpar och mindre tvärpoler för rullarna. Maximal styrka erhålls genom att placera tvärpolerna precis ovanför noderna på de upprättstående polerna. Pinnarna kan avskäras i linje eller lämnas utåt för att underlätta demontering.

4.  Surrningar bör läggas till dessa bambufogar för att förhindra klyvning under tunga belastningar.


 

Nyckelfog

1.  Denna fog kallas en nyckelfog. En upprätt bambusstång borras så att en nyckelbit kan installeras. Nyckeln stöder en tvärpol, och nyckeln och tvärpolen är säkrade tillsammans med en stift.

2.  Hålet i tvärpolen görs precis tillräckligt stort för att nyckelns kropp ska passa inuti men inte tillräckligt stort för att noden i slutet av nyckeln passerar igenom.

3.  Nyckelstycket är installerat i hålet på den upprättstående bambusstången så att noden fastnar mot sidan. Tvärpolens ände borras ut så att nyckelstycket kan passa inuti.

4.  Tvärstången monteras på nyckelstycket tills den kommer i kontakt med stående.

5.  Tvärpolen och nyckelstycket borras så att de kan fästas ihop.

6.  Slutligen används stiftet för att säkra den färdiga bambuskogen, som visas här. Surrningar kan läggas om så önskas. Obs: En stor nyckelbit användes för den här tutorialen, men en mindre nyckel skulle försvaga de stående mindre.


 

Lashed Cross-Pole Support Joint

1.  Denna fog är en surrad tvärpolstöd. Ett avsnitt av bambu surras till en stående, som visas här. Längre stöd kan också användas, och dessa bör surras i topp, botten och mitt.

2.  Tvärstången surras sedan mot stående ovanför stödet.

3.  Det surrade tvärpolstödet kan också kombineras med det borrade surret för användning när noderna inte är på ett bekvämt läge. Ändra bara längden på stödet för att nå den närmaste noden under tvärpolen.


 

Diagonala hängslen

1.  Diagonala hängslen kan läggas till nästan alla bambusfogar för att ge extra stabilitet. Notera hur stödet är placerat så att ändarna ansluts vid noder för maximal strukturell styrka. Surrningar kan också läggas till efter behov.

2.  Två diagonala hängslen kan också användas istället för en. Flera hål kan försvaga bambu upprätt om de borras på samma punkt, så hängslen bör vara förskjutna eller till och med anslutna vid olika noder på stående.

3.  Surrningar över och under hängslen som inte slutar vid noderna är avgörande för att skydda mot splittring.

4.  Diagonala hängslen kan läggas till valfri bambufog som bildar rät vinkel. Ändarna på de diagonala hängslen kan fästas på plats eller säkert lindas och surras på plats om så önskas.


 

Klämda uttag

Bambustolpar i olika storlekar kan anslutas genom att sätta in en mindre stolpe i en större stolpe. Ändan på den större polen måste först surras för att förhindra klyvning. Sockelfogar som detta används för att tillverka långa fiskstänger eller spjut och för flaggstänger. Variationerna inkluderar fästning av den mindre stången på plats före surrning, skärning av spår i änden av den större stången så att ändarna klämmer fast vid den mindre stången när surrningarna dras åt, och bara med en snäv friktion passar för att hålla polerna. Friktionspassningen är bra för användning där föremålet kommer att demonteras och för att hålla en kort förskaft för ett spjuthuvud eller harpun.

Vattenledningar i bambu tillverkas genom att slå ut alla nodväggarna med ett rör som passar inuti polerna och sedan monterar den lilla änden av en pol i den stora änden av nästa stolpe.

Två stolpar kan anslutas med en mindre inre stolpe för en skarv. Den inre polen kan lämnas synlig eller de två större polerna kan röra med den inre polen dold inuti. Ändarna kan fästas eller klämmas fast.

1.  För att skapa en fastklämd skarv, såg eller dela den större bambusstången ner till den första noden två gånger, vilket gör fyra delar. Obs: Att lägga till en surrning på polen på andra sidan av den första noden kommer att förhindra att delningarna går för långt.

2.  Tillräckligt med material måste tas bort vid sågen (eller delningarna) så att sektionerna klämmer fast på den inre bambusstången.

3.  Den mindre bambusstången sätts in i den större polen tills den når nodavsnittet.

4.  Kontrollera att sektionerna har tillräckligt med material tagits bort från mellanrummen för att låta dem klämma fast på den inre polen ordentligt innan du lägger till några surrningar genom att pressa ändarna för hand och ta bort mer material om det behövs.

5.  Börja surrarna i bambu vid nodänden, som visas, och dra in sladden över en lång sladdslinga.

6.  När du har gjort flera snäva varv drar du i änden på öglan för att dra åt den första sladden.

7.  Fortsätt lägga till svängar och hålla snöret snyggt och sätt sedan i änden på sladden i öglan.

8.  Dra i början av sladden för att dra slingan hårt mot de surrande svängarna.

9. Fortsätt  nu dra och öglan dras under bambusbeslagen och ta med änden av sladden.

10.  Avsluta surrningen genom att klippa bort ändarna på sladden, eller låt lite visa för att göra det lätt att lossa.


 

Genom Joint

1.  En annan enkel bambusfog är genomskarven. Ett hål borras genom en upprätt stolpe så att en mindre tvärpol kan passera hela vägen igen. Sedan surras det säkert, både för att dra åt fogen och för att förhindra klyvning.

Dessa fogar används ofta när du tillverkar bambustängselpaneler eller -flåtar genom att leda bambustvärskenet genom en rad hål gjorda i bambusstängerna.

2.  Hålen i upprättstående måste göras tillräckligt stora för att låta nacken på tvärpolen passera igenom (såvida inte noderna slipas ner först), så bambusbeslag behövs för att säkra fogen som kommer att vara ganska lös. Att lägga till en tapp i denna fog för att fästa polerna på plats är ett bra sätt att förhindra att tvärpolen flyttas till vänster eller höger.


 

Hur reparerar jag delad bambu?

När bambustolpar är knäckta, eller om de delar sig medan du borrar ett hål, kan du fixa det med ett enkelt delat stängningsverktyg.

1.  Det delade stängningsverktyget är tillverkat av två spakar och en kort längd med snöret. Bind en bowline i varje ände av repet.

2.  Skjut en bågslinga över änden på en spak och lägg sedan bambu över spaken. Linda repet runt bambu över det delade området (två eller tre gånger) och dra sedan den andra bågens slingan över änden av den andra spaken som visas ovan. Repens exakta längd kan justeras genom att åter binda den andra bågens slinga om det behövs.

3.  Vrid nu den andra spaken runt bambusstången för att dra åt repet så att delningen pressas fast.

4.  En annan längd på sladden kan användas för att hålla spänningar på spakarna om du arbetar ensam.

5.  Nu kan surrningar läggas till delningsområdet för att hålla delningen stängd efter att verktyget har tagits bort. Långa delningar kan behöva surras på flera ställen för att stänga hela delningen.