Bambu beskrivs ofta som mycket hållbart, men detta är främst med hänvisning till den hållbara tillväxten av bambuplanten, och inte så mycket om hållbarheten hos bambustammarna.

Korrekt användning, behandling, underhåll och vård kan säkerställa utmärkt hållbarhet eftersom det finns bambuskonstruktioner som är mer än 200 år gamla, men det är viktigt att slutanvändaren informeras ordentligt om att få ut det mesta av sina bambuprodukter.

Vad är bambu?

Bambutillhör gräsfamiljen och har inte samma egenskaper som vanligt trä. Över hela världen är det cirka 130 örtartade och 1450 träiga bambusarter kända.

Bambu är anatomiskt och morfologiskt mycket annorlunda än vanliga träd. En bambuväxt har en stjälk, grenar och löv men det är där jämförelsen med träd slutar. Bambu är ihåligt, har ingen bark eller årringar och ökar inte i diameter när växten blir äldre.

Bamboestammen Oogsten

Bambustammlar växer i genomsnitt 25 cm per dag och når sin maximala höjd på bara 6-7 månader (vissa tropiska bambusarter växer upp till 30-40 m).

Bambustammar är mogna och klara för skörd på 3-6 år, varefter nya bambuskott kommer att utvecklas naturligt. På grund av dess fantastiska tillväxttakt är dess1001 olika användningsområdenoch det faktum att bambuväxter fortsätter att växa utan att återplantera, anses det vara en mycket hållbar resurs.

Är bambu hållbar?

Till skillnad från andra timmervarianter som teak, har bambu inte giftiga avlagringar som kan hjälpa mot biologisk nedbrytning, därför är den naturliga hållbarheten hos obehandlade bambustolpar låg. För de flesta arter under 2 år och 4-7 år under ideala förhållanden (utan exponering för sol och regn). Det är därför viktigt att bevara bambustolpar för att förlänga livslängden.

De stora mängder stärkelse som finns i bambu gör det mycket attraktivt för mögel och svamp, termiter och pulver-skalbaggar. De orsakar mycket skador under torkning, lagring och efterföljande användning. Bambos har också mindre mängder vax, hartser och tanniner, men ingen av dessa har tillräckligt med toxicitet för att förbättra dess naturliga hållbarhet.

På grund av dess låga naturliga hållbarhet bör bambustolpar behandlas mot potentiell insektsförorening omedelbart efter skörden. En av de mest använda och effektiva konserveringsteknikerna är att impregnera bambofibrer med en blandning av borax eller borsyramineraler.

När alla naturliga sockerarter i bambufibrerna har ersatts med salter blir de immun mot insekter. Behandlade bambustolpar har en livslängd på 50 år eller mer, förutsatt att de hålls från direktkontakt med sol, regn eller jord.

Ytterligare underhåll och skötsel krävs av slutanvändaren när man använder bambustänger för utomhusapplikationer. Detta diskuteras mycket mer detaljerat i det sista avsnittet av denna artikel.

Varför knäcker bambu?

Ett viktigt inslag i bambu är hur det reagerar på olika temperatur- eller luftfuktighetsförändringar, eftersom det kan leda till splittring eller sprickor i bambusstången. För att förstå varför detta händer måste vi titta på anatomin av bambu.

1. Anatomi av bambu

Bambu är ett anisotropiskt material, det vill säga att egenskaperna i längdriktningen är helt annorlunda än de i tvärriktningen. Den längsgående riktningen är gjord av bambucellulosafibrer som är starka och styva. I tvärriktningen består bambu huvudsakligen av lignin som är mjukt och sprött. Därför är bambu en ensidig förstärkt komposit med relativt liten tangentiell kapacitet.

Krympningen av noderna är 4 x högre än krympningen av internoderna (ihåligt parti mellan två noder). Detta kan vara resultatet av en större mängd förstärkta fibrer, som är vanliga i internoderna men mindre i noderna.

På grund av skillnaderna i anatomisk struktur och densitet finns det en stor variation i tangentiell krympning från den inre (10%) upp till den yttre delen (15%) av kulväggen. Således är tangentiell krympning högre i de yttre delarna av väggen än i de inre delarna, vilket kan leda till sprickbildning.

2. Jämviktsfuktighetsinnehåll i bambu

Bambu är ett hygroskopiskt material som innebär att det kommer att absorbera eller driva ut fukt från eller till dess omgivningar tills en jämvikt har uppnåtts. Fukthalten varierar således beroende på omgivningens egenskaper.

Vatten hålls i bambu på två sätt; fritt vatten som hålls kvar i cellhålorna och bundet vatten som hålls kvar i själva cellväggarna. Fukthalten i culmväggen är högre i den inre delen än i den yttre delen. Noderna har lägre värden än internoderna. Dessa skillnader kan vara upp till 25%.

Under torkning tappar bambu fritt vatten tills dess fuktinnehåll är cirka 15%. Bambu kommer att krympa om det återstående vattnet drivs ut, men bambu kan svälla igen efter torkning när fukt återvinns från den omgivande luftens relativa fuktighet.

Bambu kommer därför att krympa och svälla enligt förändringar i relativ fuktighet. Delningar och sprickor kan då uppstå på grund av stress orsakad av plötslig torkning och direkt exponering för solen.

Varför väder Bamboo?

Precis som alla andra träprodukter som används för utomhusapplikationer, kommer bambu att väder över tiden.

Vädertrosning av exponerad bambu sker som ett resultat av samspelet mellan olika klimatförhållanden, såsom variationer i temperatur och relativ luftfuktighet.

Upprepad befuktning och torkning av exponerad bambu skapar små sprickor i ytan av bambu. UV-strålar orsakar nedbrytningen av cellulosaskiktet och slutligen har vind- och dammpartiklar en sandblästringseffekt på bambuytan. Kombinationen av alla dessa faktorer kommer att säkerställa väderbeständigheten av utomhusbambuprodukter.

 

Mer information om vår special bambuunderhållsprodukter finns i beskrivningen av varje produkt https://bambu-eco-produkter.se/product-category/maintenance-products

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *