Bambu beskrivs ofta som mycket hållbart, men detta är främst med hänvisning till den hållbara tillväxten av bambuplanten, och inte så mycket om hållbarheten hos bambustammarna.

Korrekt användning, behandling, underhåll och vård kan säkerställa utmärkt hållbarhet eftersom det finns bambuskonstruktioner som är mer än 200 år gamla, men det är viktigt att slutanvändaren informeras ordentligt om att få ut det mesta av sina bambuprodukter.

Vad är bambu?

Bambutillhör gräsfamiljen och har inte samma egenskaper som vanligt trä. Över hela världen är det cirka 130 örtartade och 1450 träiga bambusarter kända.

Bambu är anatomiskt och morfologiskt mycket annorlunda än vanliga träd. En bambuväxt har en stjälk, grenar och löv men det är där jämförelsen med träd slutar. Bambu är ihåligt, har ingen bark eller årringar och ökar inte i diameter när växten blir äldre.

Bamboestammen Oogsten

Bambustammlar växer i genomsnitt 25 cm per dag och når sin maximala höjd på bara 6-7 månader (vissa tropiska bambusarter växer upp till 30-40 m).

Bambustammar är mogna och klara för skörd på 3-6 år, varefter nya bambuskott kommer att utvecklas naturligt. På grund av dess fantastiska tillväxttakt är dess1001 olika användningsområdenoch det faktum att bambuväxter fortsätter att växa utan att återplantera, anses det vara en mycket hållbar resurs.

Är bambu hållbar?

Till skillnad från andra timmervarianter som teak, har bambu inte giftiga avlagringar som kan hjälpa mot biologisk nedbrytning, därför är den naturliga hållbarheten hos obehandlade bambustolpar låg. För de flesta arter under 2 år och 4-7 år under ideala förhållanden (utan exponering för sol och regn). Det är därför viktigt att bevara bambustolpar för att förlänga livslängden.

De stora mängder stärkelse som finns i bambu gör det mycket attraktivt för mögel och svamp, termiter och pulver-skalbaggar. De orsakar mycket skador under torkning, lagring och efterföljande användning. Bambos har också mindre mängder vax, hartser och tanniner, men ingen av dessa har tillräckligt med toxicitet för att förbättra dess naturliga hållbarhet.

På grund av dess låga naturliga hållbarhet bör bambustolpar behandlas mot potentiell insektsförorening omedelbart efter skörden. En av de mest använda och effektiva konserveringsteknikerna är att impregnera bambofibrer med en blandning av borax eller borsyramineraler.

När alla naturliga sockerarter i bambufibrerna har ersatts med salter blir de immun mot insekter. Behandlade bambustolpar har en livslängd på 50 år eller mer, förutsatt att de hålls från direktkontakt med sol, regn eller jord.

Ytterligare underhåll och skötsel krävs av slutanvändaren när man använder bambustänger för utomhusapplikationer. Detta diskuteras mycket mer detaljerat i det sista avsnittet av denna artikel.

Varför knäcker bambu?

Ett viktigt inslag i bambu är hur det reagerar på olika temperatur- eller luftfuktighetsförändringar, eftersom det kan leda till splittring eller sprickor i bambusstången. För att förstå varför detta händer måste vi titta på anatomin av bambu.

1. Anatomi av bambu

Bambu är ett anisotropiskt material, det vill säga egenskaperna i längdriktningen skiljer sig helt från de i tvärriktningen. Den längsgående riktningen är gjord av bambu cellulosafibrer, som är starka och styva. I tvärriktningen består bambu huvudsakligen av lignin, som är mjukt och sprött. Därför är bambu en ensidig förstärkt komposit med relativt liten tangentiell kapacitet.

Nodernas krympning är 4 x högre än internodernas krympning (ihålig del mellan två noder). Detta kan vara resultatet av en större mängd förstärkta fibrer, som är vanliga i internoderna, men mindre i noderna.

På grund av skillnaderna i anatomisk struktur och densitet, finns det en stor variation i tangentiell krympning från den inre (10%) upp till den yttre delen (15%) av kolväggen. Således är den tangentiella krympningen högre i de yttre delarna av väggen än i de inre delarna, vilket kan leda till sprickor.

Jämviktsinnehåll i bambu
Bambu är ett hygroskopiskt material, vilket innebär att den absorberar eller driver ut fukt från eller till dess omgivning tills en jämvikt uppnås. Fuktinnehållet varierar således beroende på egenskaperna hos den omgivande luften.

Vatten hålls i bambu på två sätt; fritt vatten kvar i cellhåligheterna och bundet vatten som kvarhållits i själva cellväggarna. Fuktinnehållet i kolväggen är högre i den inre delen än i den yttre delen. Noderna har lägre värden än internoderna. Dessa skillnader kan vara upp till 25%.

Under torkning tappar bambu fritt vatten tills dess fuktinnehåll är ca. 15%. Bambu krymper om det resterande vattnet dras ut, men bambu kan svälla igen efter torkning när fukt återvinns från den relativa fuktigheten.

Bambu kommer därför att krympa och svälla enligt förändringar i relativ fuktighet. Splits och sprickor kan då uppstå på grund av stress orsakad av plötslig torkning och direkt exponering för solen.

Varför väder Bamboo?

Precis som alla andra träprodukter som används för utomhusapplikationer, kommer bambu att väder över tiden.

Bambu är ett naturligt material och sprickor uppstår eftersom klimat och miljö påverkar bamburör i hög grad. När temperaturen stiger och luftfuktigheten sjunker kan rören torka in, vilket orsakar tryck i mellanrummen mellan knäna. När detta händer torkar rören i tillväxtriktningen och får dem att krympa. Det är en naturlig process som inte kan undvikas. Förvitring av exponerad bambu sker som ett resultat av samspelet mellan olika klimatförhållanden, såsom variationer i temperatur och relativ fuktighet. Bambupinnarna absorberar naturens smuts, dvs. att den gula färgen får en beläggning inom ca. 1 år och blir blekare och ibland mer svart.
Om du bor på en plats med mer föroreningar i luften kan det hända att bambu blir mörkare med svarta markeringar

Tja spricka förekommer i bambu vad kan du göra

Upprepad vätning och torkning av exponerad bambu skapar små sprickor i ytan av bambu. UV-strålar orsakar nedbrytning av cellulosaskiktet och slutligen har vind- och dammpartiklar en sandblästringseffekt på bambuytan. Kombinationen av alla dessa faktorer säkerställer förvitring av utomhusbambuprodukter.

Bambu är ett naturligt material och sprickor uppstår eftersom klimat och miljö påverkar bamburör i hög grad. När temperaturen stiger och luftfuktigheten sjunker kan rören torka in, vilket orsakar tryck i mellanrummen mellan knäna. När detta händer torkar rören i tillväxtriktningen och får dem att krympa. Det är en naturlig process som inte kan undvikas. Förvitring av exponerad bambu sker som ett resultat av samspelet mellan olika klimatförhållanden, såsom variationer i temperatur och relativ fuktighet. Bambupinnarna absorberar naturens smuts, dvs. att den gula färgen får en beläggning inom ca. 1 år och blir blekare och ibland mer svart.
Om du bor på en plats med mer föroreningar i luften kan det hända att bambu blir mörkare med svarta markeringar

Upprepad vätning och torkning av exponerad bambu skapar små sprickor i ytan av bambu. UV-strålar orsakar nedbrytning av cellulosaskiktet och slutligen har vind- och dammpartiklar en sandblästringseffekt på bambuytan. Kombinationen av alla dessa faktorer säkerställer vittring av utomhusbambuprodukter. Nu uppstår sprickor i bambu vad kan du göra

Klimat och miljö påverkar bamburör i hög grad. När temperaturen stiger och luftfuktigheten sjunker kan rören torka in, vilket orsakar tryck i mellanrummen mellan knäna. När detta händer torkar rören i riktning mot tillväxt och får dem att krympa. Det är en naturlig process som inte kan undvikas.

Torkningen innebär också att bamburören lättare kan gå sönder eller spricka. Anledningen till denna process finns i den biologiska strukturen hos bamburör. Om man tittar på bamburör under ett mikroskop kan man se att rören är ett anisotropiskt material.

Detta innebär att rörens konstruktion, motstånd och egenskaper skiljer sig åt i tillväxt- och breddriktning. I tillväxtriktningen består bambu av cellulosafibrer som är starka och styva.

Bambu är en vacker naturprodukt, men som med träprodukter kommer den att vädras när den utsätts för utomhuselementen. Det rekommenderas därför att regelbundet underhålla dina bambudekorationer, staket, möbler, strukturer etc. Vi har utvecklat ett antal specialunderhållsprodukter för bambu som skyddar och sköter om dina bambumaterial. Glömde du att underhålla ditt bambustaket och det blev grått? Inga problem, även för väderbitna bambu, har vi utvecklat en serie produkter som kan återställa den ursprungliga färgen. Nedan hittar du en översikt över underhållsprodukterna i vårt sortiment för vård och underhållsprodukter härhttps://bambu-eco-produkter.se/product-category/maintenance-products

Hur man underhåller och sköter om bambustänger

Innan du skyddar bambustänger mot väder och sprickor är det viktigt att känna till några grundläggande regler när du arbetar med bambumaterial:

Avlägsnande av beläggning på bambu. Om du redan har staket som behöver uppdateras kan du köpa produkten ”Gray-go off” som kan ta bort det gråaktiga utseendet.

För att förhindra att bambu snabbt blir grå igen kan du avsluta med bambuolja eller någon av de andra produkterna i vårt sortiment för skötsel och underhåll här:https://bambu-eco-produkter.se/product-category/maintenance-products