Vilka produkter kan tillverkas av bambu? Kunder frågar oss ofta om de olika användningarna av bambu, men den bättre frågan skulle vara: Vad kan inte göras av bambu? Eller som det forntida asiatiska ordspråket säger: ”En man är född i en bambu-vagga och försvinner i en bambukista. Allt däremellan är möjligt med bambu!”

Bambuprodukter

Det är dock sant, från ätbara bambuskott till konstruktion, medicin, bambustyg eller biobränsle, allt har gjorts tidigare. Under de senaste 15 åren har bambuexperter experimenterat med flera användningar av bambu och upptäcker fortfarande nya applikationer varje dag , bambufiber för plagg- och fordonsindustrin, golvbrädor, fanér så tunna som 0,2 mm, är bara några av många exempel .

Bambu paneler, särskilt golv, är mer och mer efterfrågade över hela världen, eftersom de har strukturen av marmor och träens elegans; dessutom är de starka, slitstarka, släta, rena, icke-glidande och motståndskraftiga mot fukt.

En kortfilm beställd av INBAR för världsutställningen i Shanghai, profilering av bambu – och dess många innovativa användningar som ett starkt, lätt, hållbart, kolupptagande material, inklusive surfbrädor, cyklar och byggnadsmaterial.

De utmaningar vi står inför idag är att ytterligare förbättra och förnya användningen av bambu . Eftersom bambu är den snabbast växande växten på jorden och ett hållbart byggnadsmaterial kan det enkelt ersätta alla kända träapplikationer utan att behöva skära ner hela bambuslundar eller plantager. Ännu bättre växer bambu kontinuerligt efter skörden utan att behöva plantera det igen. Bambu omvandlar också cirka 35% mer koldioxid till syre än ett vanligt träd .

De bambu produktervi ser på marknaden idag, är bara toppen av isberget, vi förutspår att fler och mer innovativa bambuapplikationer kommer snabbt in på konsumentmarknaderna. Därför är det en spännande era att leva i om man också är en fast tro på hur bambu kan bidra till en grönare och renare miljö. Vi kan inte ändra vår konsumtionsbaserade ekonomi, men vi kan säkert ändra resurserna vi använder och hur vi tillverkar våra produkter!

Nedan finns en lista över vanliga användningsområden för bambu. Observera att inte alla bambusarter passar för varje enskild applikation . Vissa arter är ätliga medan de flesta inte är, andra kan användas som strukturellt virke medan andra endast tjänar till prydnadsbruk eller massa.

1. Skogsbruk

Bambuskog

 • Erosionskontroll
 • Jordstabilisering
 • Miljöreparation
 • vindskydd
 • CO2-sekwestrering
 • Ljudskärmar
 • Kommersiella planteringar
 • Landscaping

 

2. Träindustri

Bambu-plywoodpaneler

 • Spånskiva
 • Fiberboard för medium täthet (MDF)
 • Oriented Strand Board (OSB)
 • Mattavla
 • Korrugerade takark
 • Golv
 • Gjutning
 • balkar
 • gallergolv
 • Plybamboo
 • Faner
 • Virke
 • Strandvävd bambu (SWB)
 • polacker

 

3. Massa- och pappersindustri

Bambupapper

 • Tidningspapper
 • Bond Paper
 • Toalettpapper
 • Kartong
 • Cementsäckar
 • Kaffefilter

 

4. Textilindustri

Bambuhandduk

 • Kläder
 • Underkläder
 • Strumpor
 • Bullet Proof Vests
 • filtar
 • handdukar
 • ark
 • kuddar
 • madrasser
 • Bebis blöjor

 

5. Bioenergiindustri

Bambukol

 • Träkol
 • biobränsle
 • pyrolys
 • Ved
 • Förgasning
 • briketter
 • pellets
 • Biomassa

 

6. Livsmedels- och dryckesindustrin

Bambuöl

 • Bambuskott
 • Bambuvin
 • Bambustete
 • Bambuöl
 • Bambu vinäger
 • Kolbelagda jordnötter

 

7. Fordonsindustri

Bambu ratten

 • Ratt
 • instrumentpaneler
 • Inredning
 • Kroppsdelar

 

8. Sport- och fritidsindustri

Bambu cykel

 • cyklar
 • skateboards
 • Surfbrädor
 • snowboards
 • Polo Balls
 • Baseball fladdermöss
 • Skidstänger
 • Fiskespön
 • Golf T-shirts
 • Rullskridskor

 

9. Elektronikindustri

Bambu Iphone Fodral

 • IPhone / IPad-fall
 • Mus
 • Tangentbord
 • Hörlurar
 • högtalare
 • bärbara datorer

 

10. Högteknologisk industri

Bambu sammansatt däck

 • bioplaster
 • Composites

 

11. Jordbruk

Bambu fisknät

 • växthus
 • Fäktning
 • Fiskfällor
 • Jordbruksverktyg
 • korgar
 • Djurfoder
 • bikupor
 • behållare
 • Djurpennor
 • Props och supportpinnar
 • Vatten rör
 • Vattenhjul

 

12. Och allt annat …

Bambuhjälmar

 • hus
 • möbel
 • Broar
 • Skärbrädor
 • korgar
 • leksaker
 • blinds
 • Dörr- och fönsterramar
 • Medicin
 • badkar
 • ångfartyg
 • vapen
 • Musikinstrument
 • Ätpinnar
 • Hjälmar
 • Rökelsepinnar
 • Tändstickor
 • etc…