Bambu är en förnybar resurs som har blivit ett av de viktigaste alternativen till tropiska lövträ under de senaste åren. När du ser bambugolv, köksskåp eller skärbrädor kanske du undrar hur runda ihåliga bambustammar bearbetas till massivt bambustimmer?

Det är viktigt att notera att konstruerad bambu kan delas in i två huvudgrupper; ” laminerat bambu ” och ” trådvävd bambu ” (eller en kombination av båda). Paneler som liknar OSB, MDF, spånskivor, matttavlor etc. är också tillverkade av bambufiber och bambuflis, men paneler tillverkade av remsor (laminat) eller trådar (trådvävda) är överlägset de mest använda i Europa.

Laminerad bambu

Bambustvärsnitt

Laminerad bambukryssfinér är gjord av platta rektangulära bambusremsor som skärs från bambustammen. Dessa remsor eller ”lameller” limmas sedan samman antingen horisontellt (vanligt pressat) eller vertikalt (sidopressat).

Bambupanelkonstruktion

Eftersom laminerade bambupaneler består av enskilda remsor, uppvisar de mindre svullnad och krympning än massiva träpaneler. Det sätt på vilket bambuplywood är konstruerat påverkar emellertid dess styrka, flexibilitet och stabilitet.

En 1-lags laminerad bambupanel till exempel kommer att brytas lättare i sin bredd än en 3-lags eller 5-lags panel. En 5-lagars paneler är också mer stabil än en 1-skikts- eller 3-lags-panel och är mindre benägna att vrida sig. Som en allmän regel, ju fler lager, desto stabilare är bambupanelen.

Antalet lager och konstruktion är också viktigt när det gäller utseendet på en bambupanel. Vanlig pressad bambukryssfaner har till exempel mycket synliga noder vilket resulterar i ett mycket dramatiskt utseende. Antalet lager kan vara viktigt när du använder bambukryssfaner i applikationer där sidorna är synliga, till exempel trappsteg, bord, köksskivor, skåp etc.

Moso bambu plantage

1) Bambu skörd

Moso bambuPhyllostachys edulis ), är den bambusart som valts för produktion av konstruerade bambupaneler. Denna kinesiska bambu är känd som den hårdaste bambuarten i världen och växer i genomsnitt upp till 20 meter hög och 10 cm i diameter.

En bambustam når sin högsta höjd på bara några månader och får inte bli högre eller tjockare med tiden. Under de följande fyra åren kommer fibrerna att ”lignifieras” och få sina extraordinära mekaniska egenskaper när det gäller hårdhet, styrka, densitet.

Mogna bambustammar på 4-5 år kan utvinnas från en bambuplantage på årsbasis medan nya skott dyker upp från marken. Bambu är därför en mycket hållbar resurs som inte behöver planteras efter skörden. Detta står naturligtvis i stor kontrast till tropiska lövträ som ofta kräver 50-100 år för att uppnå mognad.

Nya snittade bambustavar i Moso

2) Välj bambustolpar

Bambustolpar med en medeldiameter på 9 cm väljs för produktion av konstruerade bambuprodukter. Dessa skärs i längder om 250 cm.

 

Bambu splitter

3) Dela bambusstänger

Bambustolparna placeras i en speciell maskin som omvandlar dem till grova bambuplattor. Stolparna skjuts genom en metalldelare (knivar i stjärnform) tills hela skaftet skärs i lameller.

Grova bambu lameller

 

Slipning av bambu lameller

4) hyvlande bambu lameller

Bambu lamellerna är ursprungligen fortfarande mycket oregelbundna i form och struktur. För att eliminera deras gröna yttre lager och interna noder är plattorna hyvlade i måtten 22 x 6 mm.

Kokta bambu lameller

5) Kokande bambu lameller

För att skydda bambu från framtida insektsattacker eller svampar kokas lamellerna i väteperoxid under ± 7 timmar. Denna behandling har den extra fördelen att den bleker remsorna vilket resulterar i en enhetlig naturlig färg.

Karboniserade bambu lameller

6) Karbonisering

Eventuellt kolsyras bambusremsor i en högtryckstank i flera timmar. Kombinationen av värme och tryck frisätter naturlig stärkelse i bambusremsor vilket ger den en typisk brun karamellfärg.

Slipning av bambu lameller

7) Torkning och slipning

Efter den kokande / kolsyrande behandlingen torkas bambusremsor i en ugn i cirka 5 dagar tills de når ett fuktinnehåll på cirka 8-10%. När bambusremsorna är torra slipas de till sina slutliga dimensioner på 20 x 5 mm.

Välja bambu lameller

8) Kvalitetskontroll bambusremsor

Efter att bambusremsorna har behandlats, torkats och slipats kontrolleras de en sista gång på färg och kvalitet innan de bearbetas till paneler.

Bambupress

9) Vanligt tryckt

Som nämnts tidigare kan bambusremsor limas samman antingen horisontellt eller vertikalt. I en ”vanligt pressad” panel pressas bambusremsorna samman med vänd uppåt. Detta resulterar i en 1-lag där mönstret och karakteristiken för bambuknoderna är tydligt synliga.

Vanlig pressad bambukryssfaner har en tjocklek av 5 mm. För att göra tjockare paneler limmas olika lager ihop (vanligtvis tvärgående).

Vanlig pressad bambu

 

Bambupress

10) Sidan tryckt

I en ”sidopressad” panel pressas bambusremsorna ihop vertikalt. Detta resulterar i en 1-lag där mönstret och karakteristiken för bambuknoderna inte är tydligt synliga.

Sidopressad bambuplywood har en tjocklek på 20 mm. För att göra tjockare paneler eller balkar lims flera lager ihop.

Sidopressade bambupaneler

 

Bambubandsåg

11) Skär i storlek

En bandsåg används för att omvandla 20 mm sidopressad plywood till tunnare paneler. På så sätt kan de enskilda arken användas för att bygga 3-5-7 eller 9-lagers bambupaneler.

 

Slipning av bambukrysspaneler

12) Slipning

Slipning är det sista steget i produktionsprocessen för att uppnå en perfekt platt och slät yta.

Kvalitetskontroll bambu paneler

13) Kvalitetskontroll

Alla bambupaneler kontrolleras förra gången för produktionsbrister under förpackningen.

 


Strandvävd bambu

För trådvävd bambu gäller i stort sett samma steg som för laminerat bambu förutom att remsorna inte är limmade horisontellt eller vertikalt. Istället används råa bambussträngar som komprimeras under högt tryck för att skapa ett nytt ”komposit” material.
Strandvävd bambu

Densiteten hos trådvävd bambu är mycket högre än laminerad bambu med 1200 kg / m3 istället för 700 kg / m3. Detta gör trådvävd bambu också mycket svårare än laminerad bambu med en Janka-hårdhet på 2800 lbf istället för 1380 lbf.

Utseendet på trådvävd bambu är helt annorlunda än bambuplywood. Strandvävd bambu ser ut som trä med dess flammade struktur och bambuknoder som blev praktiskt taget osynliga.

Maskin för att krossa bambu lameller

1) Från remsor till trådar

Efter kokning eller kolsyrning av bambusremsorna såsom tidigare beskrivits i steg 5-6, krossas remsorna till grova fibrösa bambussträngar.

Bambu trådar

 

 

Impregnerande bambusträngar

2) Impregnerande bambusträngar

Bambusträngarna impregneras med lim innan de placeras i pressen.

Industriell bambupress

3) Komprimering

Bambusträngarna placeras i en massiv industripress och komprimeras med ett tryck på 2500 ton.

Strandvävda bambupaneler

 

Strandvävda bambuplankor

4) Skär i storlek

Strandvävda bambupaneler finns i en maximal tjocklek på 20 mm, annars skulle de bli för tunga. 30-40 mm tjocka paneler sågas i mindre skivor med max 10-30 cm breda. Dessa bambuplankor kan sedan bearbetas till bambusgolv, däck eller sidospår.

Är du också intresserad av att arbeta med konstruerad bambu? Beställ dinbambu paneler idag i vår webbshop!