Populariteten för bambu ökar år efter år och många otroliga historier berättas om denna anläggning. Men är det sant vad de säger om bambu? Växer den verkligen 1 meter om dagen? Kommer bambu från Kina? På den här sidan upptäcker du alla verkliga fakta om bambu!

1. Vad är ursprunget till ordet ”Bambu”?

Ursprunget till ordet Bambu kommer från det malaysiska ordet ” Mambu ”. Malay är det nationella språket i Malaysia och Indonesien. I slutet av 1500-talet (1590-1600) kallade holländarna det ” Bamboes ”, varefter det fick sitt nylatiska namn ” Bambusa ”.

Bamboo Bonfire

Bamboo Bonfire

Vissa hävdar att det ursprungliga malaysiska ordet var ” Bambu ”, som liknar ljudet som det gör när bambu exploderar i öppen eld. När bambu värms upp, kommer luften i de tätade ihåliga interna kammarna att expandera och orsaka ett explosivt bambom-ljud .

2. Är bambu ett träd eller ett gräs?

Bambu tillhör Bambusoideae-underfamiljen i den eviggröna gräsfamiljen Poaceae (Gramineae). Det var den tyska botanisten Charles Kunth som först publicerade sina taxonomiska fynd 1815. Av alla gräs är bambu den största och den enda som kan diversifiera sig till skog .

Även om bambu är ett gräs är många av de större träartade bambusarterna mycket trädliknande och de kallas ofta ”bambuträd”. Det finns dock några väsentliga skillnader mellan gräs och träd.

Bambuträd

En blandad skog med bambuskulmer och träd. Kan du säga vilken är vilken?

Bambos saknar ett kärlkammarlager och meristemceller på toppen av kulmen (stam). Det vaskulära kambiumet är det ständigt växande lagret av en trädstam under barken som får ett träd att öka i diameter varje år. Meristemcellerna gör att trädet blir högre varje år.

Bambu å andra sidan ökar inte i diameter eller höjd . En enda bambukulm når full höjd på bara en växtsäsong. Den fortsätter sedan under flera år och ökar gradvis antalet sidogrenar och grenar, men varken växer bredare eller högre.

En annan viktig skillnad är att bambu inte har en bark som träd gör, de har skyddande löv runt kulmen (culm mantlar) i sina tidiga utvecklingsstadier.

3. Var växer bambu?

Bambu förekommer infödda på fem kontinenter: Afrika, Asien, Sydamerika, Nordamerika och Australien. Med andra ord har  alla kontinenter utom Antarktis och Europa bambu . Sammanfattningsvis har alla kontinenter utom Antarktis och Europa diamanter.

Bambu växer i de tropiska och subtropiska regionerna i Asien, Afrika och Latinamerika, som sträcker sig så långt norr som södra USA eller centrala Kina, och så långt söderut som Patagonien. De växer också i norra Australien.

Bambu distributionskarta

Distribution av infödda bambu runt om i världen

Bambu finns naturligtvis som sekundär vegetation i skogar, men i vissa fall är de den dominerande vegetationstypen. Sådant är fallet i nordöstra Indien där bambu täcker många tusentals kvadratkilometer, och på bergssluten i östra Afrika.

Bambos tål också extrema förhållanden som de flesta växter inte kan. Vissa arter kan växa från havsnivå till upp till 4000 m i Anderna och Himalaya med motståndskraftiga temperaturer långt under -20 ° C.

4. Hur många bambuarter finns det?

Underfamiljen Bambusoidaea består av både woody och örtartad bambu med totalt 1575 identifierade arter i 111 olika släkter.

Typer av bambu

Culms av olika bambusarter

Cirka 100 arter används kommersiellt, varav 20 identifieras som prioriterade arter för dem som vill starta bambuplantage. Förutom de kommersiellt viktiga arter, odlas många attraktiva prydnadsbambon i plantskolor för landskapsändamål.

5. Hur snabbt växer bambu?

Mätning av bambutillväxt

Bambu består av många olika arter som alla har unika tillväxthastigheter och egenskaper. Att säga att bambu växer 1 meter om dagen är vilseledande eftersom inte alla bambusarter växer så snabbt. Därför bör man alltid specificera arten.

Med det sagt, Guinness World Records uppger attvärldsrekord för den snabbast växande växten på jorden tillhör en viss bambusart som växer upp till 91 cm (35 ”) per dag, vilket är nästan 4 cm (1,5”) och timme, eller med en hastighet av 0,00003 km / h (0,0000 mph).

Dessa tillväxthastigheter kan fastställas under skjutsäsongen och när optimala jord- och klimatförhållanden finns. Till exempel i tidsförflutningsvideoen nämns också en tillväxthastighet på upp till 1 meter om dagen för den kinesiska Moso-bambu ( Phyllostachys edulis ). En annan bambuart som har rapporterats ha otroligt snabb tillväxt är Madake bambu ( Phyllostachys bambusoides ).

6. Hur stor växer bambu?

Örtartade bambu är vanligtvis små och liknar gräs och är bara några centimeter höga, medan träiga bambu (beroende på art) kan växa upp till 30 m lång och 20 cm i diameter, varför de ofta är förvirrade för att vara ”träd” . Bambusorten Dendrocalamus sinicus anses vara den största bambu i världen som når 40 m i höjd och 30 cm i diameter.

7. Bambu överlevde Hiroshima

Ett extraordinärt exempel på bambus motståndskraft är det faktum att det var  den enda växten som överlevde strålningen av atombombningarna i Hiroshima , Japan 1945. Den förbränningsvärmen förstörde alla träd och annat växtliv, med undantag för en bambuodling. Lunden har sedan tagits bort, men kulmar från lunden bevaras i ett museum i Hiroshima.

8. Ledar bambu elektricitet?

Glödlampa med bambufilament på National Museum of American History

Mindre än ett år efter att han utvecklade den första praktiska glödlampan (1880), designade Thomas Edison en ny version som hade alla väsentliga egenskaper hos en modern glödlampa; ett glödtråd i en evakuerad glaskula med en skruvbas.

Den mest kritiska faktorn var att hitta rätt material för glödtråden, den del inuti glödlampan som lyser när en elektrisk vinbär passerar genom den. Edison testade mer än 1 600 material, inklusive kokosfibrer, fiskelinje, även hår från en arbetares skägg.

Slutligen hamnade Edison med bambufiber för glödtråden. Edison och hans team upptäckte att kolsyrade bambu hade kapacitet att leda elektriska vinbär , och att det kunde hålla mer än 1200 timmar, mer än något annat material vid den tiden.

Forskare har byggt på hans arbete och har nu upptäckt att bambukol är ett naturligt ”nanorör” som kan leda elektricitet som en mycket tunn film som betalas ut på ytan av ett glas- eller kiselsubstrat.

9. Är Lucky Bamboo verkligen Bamboo?

Lucky Bamboo

Den oerhört populära prydnadshusväxten som tros ge positiv energi och välstånd för dem som placerar den i hus eller kontor, är i själva verket inte en bambu alls!

Lycklig bambu, som härstammar från den afrikanska kontinenten, odlas allmänt i Kina och Taiwan och exporteras över hela världen. Till skillnad från riktiga bambu växer lycklig bambu mycket långsamt på cirka 10 cm per år. Stjälkarna säljs vanligtvis när de är mellan 10 cm och 100 cm långa.

Även om ordet ” Bambu ” förekommer i denna växts vanliga namn, är dess taksonomiska ordning helt annorlunda än riktiga bambu. Det botaniska namnet för Lucky Bamboo är Dracaena braunii (även känd som Dracaena sanderiana ).