Bygg din egen terrass med bambubord? I den här handboken visar vi dig hur du tillverkar en professionell terrassplattform i sex steg. Med vårt automatiska beräkningsverktyg kan du enkelt beräkna nödvändiga material och snabbt börja lägga trallbrädor.

Förberedelse

Bra förberedelser är hälften av jobbet. Så tänk noga över hur du vill installera din terrass och gör en skiss av din terrass så att du enkelt kan beräkna vilket material du behöver. Rita också på skisserna läggningsmönster, fundament, stödbalkar och eventuell sågförlust.

 1. Hur stor vill du göra din terrass? För en terrass med matbord, 4 stolar och en solstol måste du snabbt överväga en terrass på 4 x 5 m (20 m²). Ange också i vilken riktning du installerar trallbrädorna (i längd eller bredd). Däck läggs ofta parallellt med huset av estetiska skäl, så att en sluttning ofta inte beaktas. Men för en optimal livslängd för dina träplattor rekommenderar vi att du alltid ger 1-2% lutning (1 cm lutning per meter).
 2. Var ska du lägga terrassen? Om du vill lägga terrassen på en plan yta, som den på en takterrass eller balkong, kan du använda gummikakel som grund (beräkna först om ditt tak eller din balkong är lämplig för att bära däckets vikt!). Om du vill skapa ett däck i trädgården eller på vattnet är det viktigt att du skapar en stabil underkonstruktion / fundament på vilken plattorna kan fästas. Tänk till exempel på grundpinnar av lövträ eller justerbara piedestaler.
 3. Vilka verktyg och material behöver du? De verktyg och material som krävs för att bygga ett däck beror på ytan. Vad du säkert alltid behöver är: expansionsrep, måttband, penna, lång vattenpass, tvärsåg, sladdlös borrmaskin, terrassbrädor, stödbalkar och klippklämmor. Beroende på vilken underkonstruktion du ska bygga behöver du också följande verktyg och material: spade, kratta, borr, jordskruv, pålhammare, verktygskniv, skaller, rotduk, gummikakel, betongplattor, justerbara golvstöd, stavpinnar och vagnbultar.

BERÄKNA MATERIAL

Bambuimportplattor har en standardstorlek på 140 x 1850 mm. Det betyder att du behöver 4 plankor per m². Ta inte bara hänsyn till brädden (140 mm) på trallbrädorna utan också utrymmet mellan trästekarna (6 mm).

Avståndet mellan balkarna får inte överstiga 50 cm (centrum till centrum). 1 däckbräda stöds därför av 4 stödbalkar. För att beräkna det exakta antalet bjälkar och stavposter, ger vi ett exempel nedan:

 • Antag att du vill installera en terrass med en längd på 500 cm och en bredd på 400 cm. För att beräkna antalet balkar, dela längden på terrassen med bjälkavståndet. I detta exempel gör 500 cm / 50 cm = 10 + 1 ändstråle 11. Sedan multiplicerar du denna 11 med bredden på din terrass i meter, 11 x 4 = 44 meter. Du behöver därför 44 linjära meter stödbjälkar för hela terrassen.
 • Om du ska använda stavstolpar som grund kan du beräkna önskat antal på följande sätt: Dela terrassens längd i cm med 50 cm och bredden med 50 cm. Med en terrass på 500 x 400 cm behöver du därför 500/50 = 10 staket för längden och 400/50 = 8 staket för bredden. I det här fallet behöver du 10 x 8 = 80 staket för hela terrassen.

Var uppmärksam! Grunden är basen på din terrass, spara inte på detta och håll dig alltid till det rekommenderade spännvidden.

Skapa en bambuterrass i sex steg

Steg 1: Justera och substrat

 • Bestäm var du vill göra terrassen och sträck expansionsrepet så att du vet var stödbalken ska vara. Det kan vara lätt att plotta konturerna på däcket med små stavar. Tänk på att stödbalkarna kommer att placeras i rät vinkel under terrassen.
 • Jämna underlaget med en spade och en kratta och säkerställ en god vattengenomsläpplig markstruktur under terrassen. Du kan till exempel skapa en yta med sand- och gruslager som är cirka 10 cm tjocka.
 • Vi rekommenderar att du rensar däcket minst 10 cm från marken, detta ger bra ventilationsutrymme under terrassen så att det torkar snabbt efter en regndusch. Om däcket på däcket ligger på mer än 50 cm är det inte nödvändigt att plana marken.
 • När underlaget för ditt bambudäck är klart kan du fortsätta lägga linjerna. Ange var stavstolparna, piedestalerna eller brickorna ska placeras genom att markera underlaget. Tänk på att spetsstolparna kan vara maximalt 50 cm ifrån varandra i bredd och 50 cm i längsgående riktning på terrassen. Mått är alltid mitt i centrum.

Steg 2: Placera stavposter

* Du kan hoppa över detta steg om du använder brickor eller justerbara piedestaler.

 • Efter att ha inriktat och markerat terrassen är det dags att placera spetsstolparna. Gör hål för lövträet 6 x 6 grundstolpar med en 7 cm skruv och kör stolparna i marken.
 • Placera stavpinnarna cirka 80 centimeter djupt i marken för att förhindra att stolparna stiger i svår frost.
 • Tänk på att stödbalkarna är monterade med M8-vagnskruvar LÄNGT pålraderna och inte PÅ stapelhuvudena när du placerar stavpinnarna.

Steg 3: Placera rotduk

 • För att förhindra att ogräs växer mellan trallbrädorna är antirotduk praktiskt taget oumbärligt. Om du inte använder stavpinnar kan du placera rotduken direkt på en plan mark.
 • Om du har gjort en grund med stavpinnar, lägg rotduken över stolparna och skär ett kors på varje stolpe med en verktygskniv. Sedan kan du enkelt skjuta rotduken över stavpinnarna.
 • När du applicerar rotduken, se till att det alltid finns en överlappning på cirka 20 cm. Alternativt kan du häfta hela grejen med en tacker.

Steg 4: Installera bjälkar

 • Nu när rotduken har placerats kan du montera stödbalkarna. Använd stödbalkar med en minsta storlek på 40 x 60 mm. Vi rekommenderar Azobes träskenor på 45 x 70 mm och helst i upprätt läge, så med 70 mm uppåt. Detta ger mindre avböjning än när de monteras horisontellt.
 • Stödbjälken kan fästas på olika sätt, men undvik alltid direkt kontakt med marken. Använd till exempel gummi- / betongplattor på ca 40-50 mm tjocka eller höjdjusterbara piedestaler för att stödja stödbalkarna. När du ska fästa balkarna på betongplattor är det bäst att använda anslutningshörn eller stötskruvar för att säkra dem.
 • Vid fästning på stavposter ska balkarna fästas vid sidan av stavposten och inte på stolparna. Genom att montera stödbalkarna på sidorna ger de mer styrka. Använd helst M8 x 120 mm vagnbultar för detta. Ändarna på träbjälkarna ska inte vara direkt mot varandra, håll ett mellanrum på ca 5-8 mm så att de kan arbeta.

Viktig! För god dränering är det nödvändigt att se till att det finns en lutning på cirka 1 cm per linjär meter i terrängbrädornas längdriktning så att inget regnvatten finns kvar på brädorna.

Steg 5: Lägg trallbrädor

Det är väldigt enkelt att fästa våra bambudäck. Istället för att behöva skruva skruvar genom trallbrädorna, är våra bambuplattor utrustade med en urtagning så att de speciella trallklämmorna griper in i brädorna. På så sätt kan du blindt fixa trallbrädorna (skruvarna är utom synhåll) vilket naturligtvis är mycket trevligare. Dessutom, när du använder fästklämmorna har du omedelbart rätt avstånd mellan trästekarna och materialet kan ”fungera” vid väderförändringar.

På grund av den goda stabiliteten hos Bambusimportplattorna och formen på tungan / spåret i änden behöver inget utrymme lämnas mellan brädorna i slutet. Ändarna (tungan och spåret) måste impregneras med olja eller vax för att förhindra vatteninträngning.

 

 

När du använder flera längder däckbrädor för din terrass, är det lämpligt att skjuta sömmarna varje gång. Du kan till exempel lägga terrassen i ett bårband eller ett vildbindningsmönster. Detta ger en mycket fin utsikt och ger också extra stabilitet. Avskärda terrassdelar måste alltid placeras på minst tre balkar. Montera gavlarnas ändar så mycket som möjligt på balkarna. Om ett vildbindningsmönster önskas bör avståndet mellan balkarna vara maximalt 300 mm (centrum till centrum).

Montering av bambudäck med brädor:

 • Bestäm vilken sida av planken som ska användas som topp (räfflad eller slät sida).
 • Börja med att lägga det första trädäcket i ett hörn på uteplatsen. Lämna minst 2 cm utrymme mellan däcket och eventuella väggar eller hinder. På så sätt säkerställer du god ventilation.
 • Placera ändklämman i spåret på terrassen.
 • Borra hålet för skruven. Förborr alltid lövbalkar med en borrdiameter 3,2 eller 3,5 mm och en längd på 8-11 cm.
 • Vrid skruven i ändklämman och balk utan att fästa.
 • Placera nu nästa bambutavla och använd standardklämmorna.
 • Vrid skruven i mellanklämman och balkarna. Skruva alltid vinkelrätt mot balken. Använd alltid den sladdlösa borrmaskinen med lågt varvtal och lågt vridmoment. Gör några tester för att ställa in vridmomentet innan du startar hela installationen. Om det behövs, använd grön tvål på skruvarna för mjukare åtdragning.
 • När du är nöjd med resultatet kan du dra åt skruvarna helt.

 

Installera bambuplattor med skruvar:

 • Borra hålet för skruven till vänster och höger 20 mm från sidorna.
 • Använd rostfria skruvar på ca 5,5 x 50 mm.

Steg 6: Avsluta däcket

 • Du kan säkert såga av trallbrädorna som sticker ut. Beroende på längd och design på ditt däck kan du använda den avsågade delen för konstruktionen av nästa spår. Som ett sista steg kan du såga bort alla stödbjälkar som är för långa, du kan avsluta sidorna med ett stående eller bord.
 • De skurna ändarna bör impregneras med olja eller vax för att förhindra vatteninträngning.
 • Nu när hela däcket har installerats och prydligt avslutats är det klokt att torka av bambuterrassen för att ta bort damm eller sågrester.
 • För att förhindra missfärgning av terrassen på terrassen rekommenderas att bambudäcken läggs i oljan två gånger om året. Den bästa tiden att få den förstaunderhållsom ska utföras är 3-4 månader efter installationen. Med vår Bamboo Shield-olja ser du till att däcket behåller sin vackra färg. Du kan också förhindra färgskillnader genom att regelbundet flytta dina utemöbler och / eller förvara dem på vintern.

Så! Ditt bambudäck är nu klart för användning. Om du fortfarande har frågor om våra produkter eller deras installation och underhåll, tveka inte att kontakta oss idag.